Yağ Filtresi
Motor yağı, motor içinde hareket eden tüm fonksiyonel parçaları gresler. Yanma sonucunda çeşitli kir ve kurum gibi yanma atıkları partikülleri motor yağına karışır. Bunlar yağı kirletir ve yağın akışkanlığı azalır. Bu durumda yağ iyi çalışamaz ve özellikle korozyona karşı koruma işlevi azalır. Sonuç olarak motor performansı düşer ve yakıt tüketimi artar. En kötü ihtimalle, motor hasar görecektir.
Yüksek motor performansı ve düşük yakıt tüketimi, motor üreticilerine çok yüksek beklentiler yüklüyor. Motor performansının her zaman aynı seviyede tutulmasını ancak temiz hava sağlayabilir.
Yağ filtresi zamanında değiştirilmelidir. Yağ filtresi düzenli olarak değiştirilirse, sistemde yalnızca temiz yağ dolaşır. Bu, motor verimini oldukça artırır ve aşınmaya karşı güvenilir üretim sağlar.
Yağ filtreleri, çeşitli alanlarda farklı gereksinimleri karşılaması gerektiğinden, farklı şekillerde olabilirler:
Yağ Filtresi Elemanları: Yağ filtresi elemanları ya kendi yuvalarına yerleştirilmiştir ya da doğrudan motor gresleme sistemine entegre edilmiştir. Bu durumda sadece filtre elemanı değiştirildiği için daha çevrecidir. Gövde ve valfler motor bloğunda kalır. Yağ filtresi elemanlarının konteynere tam olarak yerleştirilmesi, filtrelerin tamamen sızdırmaz olmasını sağlar.
Atom Yağ Filtreleri: Atom yağ filtresi, gövde ve filtre elemanını içeren tek parça bir ünite oluşturur. Bakım sırasında tüm ünite değiştirilir. Aşağıda belirtilen parçalar entegre edilebilir:
-Tek Yollu Valf: Motor durdurulduğunda yağ kanallarındaki ve filtrelerdeki yağın gövdeye geri dönmesini engeller ve motor çalıştırıldığında kanallarda yağ bulunmasını sağlar.
–By-pass Valfi: Motor soğuk çalıştırıldığında veya herhangi bir nedenle örneğin bakım süresini aştığında yağ basıncı anında yükseldiğinde, filtre tıkandığında yağın kanallara girmesini sağlar.
-Montaj-Demontaj Kanalları: Montaj-demontaj araçları, yağ filtresini hızlı ve etkili bir şekilde monte ve demonte etmenizi sağlar.
Ana Akış Filtresi: Ana akış filtreleri sirkülasyon sistemine yerleştirilir, temizlenecek olan tüm yağ filtreden geçtikten sonra sisteme ulaşır.
Kombine Ana ve Yardımcı Akış Filtreleri: Yıldız şeklinde katlanmış ana akış filtresinden yağın %90-95’i sisteme, %5-10’u ise by-pass filtreden veya sistemden sisteme iletilir. yağ basıncı ile hareket eden santrifüj filtre. Böylece hassas ve hassas filtrasyon sağlanır. Dizel motorlarda yüksek miktarda kurum parçacıkları motor yağının kalitesini düşürür. Yağ kirlendikçe viskozitesi artar (akışkanlığı azalır) ve etkisi azalır. Kirlenmiş gres yağı motordaki aşınmayı arttırır ve ömrünü kısaltır. Aşırı kullanılmış yağ yeterli greslemeyi sağlayamadığı için yatakların zarar görmesini engelleyemez. Yağlama yağında artan kurum içeriği ile başa çıkmak ve aynı zamanda bakım sürelerini uzatmak için, yardımcı akış filtreleri önemlidir. By-pass sisteminde gres yağının %5-10’u çok ince işlenmemiş pamuklu malzemeden veya kağıt malzemeden geçer veya plastikten yapılmış motora sahip yağ basıncı ile hareket eden santrifüj filtre ile süzülür. Dolayısıyla yağ devresindeki kurum miktarı azalır.
Santrifüj filtre, yağ basıncı ve viskozite ölçümüne bağlı olarak 10.000 rpm’den fazla devirlere ulaşır. Santrifüj filtre, yağın yaklaşık %10’unu işler. Yağlama yağından daha yoğun olan tüm partikülleri verimli bir şekilde ayırır. Bu, 1/1000 milimetreden küçük kurum parçacıklarını yağdan ayırabileceği anlamına gelir.